Nőnap: tények, tévhitek

Azt mindenki tudja, hogy nőnapkor illik apróbb ajándékokkal kedveskedni a nőknek, azt azonban kevesen, hogy miért éppen március nyolcadikán tartjuk, és mit is ünneplünk pontosan? Összeszedtünk mindent, amit tudnod kell róla, és adunk 3 szuper nőnapi ajándékötletet is.

Kegyetlen körülmények: 1857 New York

Képzeld el, hogy 1857-ben élsz New Yorkban. A több tízezer szövőnő egyike vagy,reggeltől késő estig dolgozol.

A kemény munka közben folyamatosan romlik a hallásod (a szövőgépek nagyon hangosak) egyre rosszabbul látsz, szinte mindig sebes a kezed, görnyedt a hátad, és nevetségesen kevés a fizetésed. Ennél szinte minden jobb lenne, de hiába mondod, a pökhendi, nagyhasú, szivarozó gyárigazgatónak, az csak legyint, és sajnos igaza van: ha otthagyod a munkádat, akkor százával jelentkeznek a helyedre mások. Az egyetlen megoldás a sztrájk, amit titokban szerveznek, március nyolcadiká

ra. Az esélyegyenlőségért, és azért fogtok sztrájkolni, hogy kevesebbet kelljen dolgoznod (most napi 12-14 órásak a műszakok) na meg a magasabb fizetésért. Az 1857-es sztrájk sikeres volt a szövőnők körülményei javultak, de aztán egészen 1909-ig el is felejtették az egészet, mígnem valakinek eszébe jutott a nők kiállása magukért, és beépítette az ünnepet az I Internacionáléba. Ez után megtartják az első nőnapot, amit aztán az ENSZ hivatalos ünneppé nyilvánít 1917-ben.

Mi a Nőnap?

A hivatalos megfogalmazás szerint a nemzetközi nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Magyarországon azért gondolják sokan szocialista (kommunista) ünnepnek, mert 1917-ben vált hivatalos ünneppé. Kétségtelenül rátette a kezét kicsit a szocialista vezetés: pedig már ekkor is arról szól, hogy a nők apróbb meglepetéseket (leginkább virágot, csokit, bonbonokat) kaptak a férfiaktól. A rendszerváltás után az ünnep értéke megnőtt észrevették a benne rejlő lehetőséget a cégek és a marketingesek: így mára már nem csak „kötelező” virággal, hanem számtalan más apró, kedves ajándékkal ünnepeljük a nőket, a nőnapot március nyolcadikán.

Kiket köszönts és mivel?

Elmondjuk kit illik megajándékoznod nőnapkor. A protokoll szerint a család nőtagjait mindenképp, őket követik azok a nők, akikkel mindennapi a kapcsolatod (ilyen lehet a közvetlen munkatársnőd, ha vagytok olyan viszonyban), vagy például a pedagógus, aki tanítja a gyereked. Nem kell minden nőnek boldog nőnapot kívánnod, sokan mégis megteszik amikor ellepik a közösségi médiát a „Boldog Nőnapot minden nőnek” feliratok, a csillogó virágok, a virtuális rózsacsokrok, aranyos kutyusok (szájukban egy szál rózsával) vagy a borítóképedre kirakott „nemzetközi nőnap” applikációs virágos keret. Arra kérünk, ne tedd. Elmondjuk mit tegyél helyette, és adunk neked 3 ajándékötletet is.

Szuper ajándékötletek nőnapra

A virágot semmiképp ne felejtsd el. Régebben a nőnap kedvence a szegfű volt, az utóbbi pár évben ez már a tulipán, és az összes apró, kedves cserepes virág (az árvácska, vagy éppen a jácint is jó választás). A virágot tehát nem hagyhatod ki, de mutatunk neked igazán stílusos nőnapi meglepetést is:

1: Egy finomabb csoki áráért ilyen (mindkettőtöknek jópofa) pólót tudsz ajándékozni

2: Ha igazán kemény pasi vagy, üzenhetsz a pólóddal is, mutatjuk mit (de ha ezt a pólót megveszed, a csokit ne feledd el!)

3: Lehet, hogy azt gondoltad, hogy ez már „unalmas” ajándék, de nem az. Kattints, és nézd meg mert kiderül miért szuper ajándék

Egyébként a legjobb, ha nem hiszel nekünk: mi most ajánlottunk neked 3 jó ajándékot, de ezek a mi ajánlataink. Lehet, hogy te sokkal jobbat találsz nálunk. Itt összeszedtük neked az összes szuper meglepetést, amit érdemes nőnapra megvenned, de ha szeretnél inkább nézz szét az oldalunkon, és biztos, hogy találsz egy kedves, egyedi meglepetést neki.